Followers

Thursday, July 16, 2015

Terima Kasih, Cinta.

Sikap malas dan malas dan malaslah lagi ditambah penat dan sibuk membuatkan edisi bercerita terbengkalai. Jadi, tadi i teman rakan sepejabat i yang baru ke Alamanda. Keluar sejam je sebab dia nak cari kasut raya dan esok ialah raya.


eh, adakah saya cerita saya sudah berada di Putrajaya?
Dah hampir 2 minggu menjelang minggu kedua puasa.

Dia saya namakan sebagai Huda. Dan perbualan kami banyak berkisar tentangnya, adik beradiknya dan semua tentangnya. dan saya suka itu sebab saya is pemalas nak cerita hal diri sendiri. Maklumlah bulan puasa, kan, habislah tenaga nak drive balik Putrajaya - Damansara nanti. Jauh tau. 96km pergi balik. 

Cerita tentang adiknya yang ramai kawan lelaki, yang high taste dan at the end, takde seorang pun boyfriend
aduhai.
Cerita kita macam sama je sebenarnya.
Tapi, biarlah cerita saya habis dalam hati saja.

Salam Aidilfitri, kawan-kawan.
Tahun ni, tak khatam sebab pemalas lalu hari terakhir Ramadhan, i baru sampai juzuk 14.

Tuesday, June 2, 2015

Bagi Pihak.

Stail kami bersembang adalah soaljawab kepada bukan orang yang ditanya. I rasa, arwah abah yang mula. Nak tahu tentang A, tapi pergi tanya si B. Jadi, macam, kita kena cepat tangkap apa yang ditanya sambil perhati keadaan sekeliling. I rasa, macamtu, barulah tak rasa gelodak nak marah ke, nak geram ke, nak nangis ke, pasal, rasa nak gelak lebih banyak peratusnya. Sebagai contoh,

I sedih duduk di Slim River dan nak balik hari tersebut juga. Terus menangis dalam public phone call arwah abah. Zaman tu, takde kemampuan memiliki telefon bimbit. I rasa sekitar tahun 2000. Arwah abah, balik saja dari kerja di KL, terus gerak ke Slim River ambil i. Sesampai saja di pintu rumah makcik, terus tanya macamni;
"Harini, Slim River banjir ke?"
Haa.. macamtu. Padahal i ada kat situ. Nak nangis pun terus tak jadi. Apatah lagi nak marah sebab grrr dah kantoi depan makcik yang i nangis. Dan selalunya, yang akan jawabkan akan bagi kerjasama merekacipta jawapan. Takpun, yang dengar dan terasa diri sendiri akan jawab bagi pihak diri sendiri.

Tapi, i selalulah pening kalau tanya uols siapa nak air, siapa nak makan.
"Siapa nak air?" Selalu i akan tanya sebab suka bancuh teh tarik dan akan buat seteko kalau ada permintaan.
Selalunya yang tukang jawab, akan sebut nama orang lain padahal diri sendiri yang nak. Sebagai contoh, i kan ada adik kembar, si Zahim dan Zahir (boleh baca cerita mereka di bawah label Kemana tumpahnya kuah);
"Zahir" Zahim memang akan selalu sebut nama abang dia, padahal abang dia duk kemas kotak-kotak buku kat luar rumah dan takda kaitan pun. Macamtu.

Satu hari, i dan bunda pergi kenduri katering. 
"Sedaplah air dia" Bagitau bunda berbisik pada saya. Saya angguk mengiyakan. Memang sedap pun. Macam air campuran oren dan syrup.
Seusai makan, kami bersalaman dengan tuan rumah iaitu makcik katering.
"Anak saya cakap, sedaplah air tu. Kalau buat air tu, best juga" Tegur bunda kepada makcik katering.
I is terpinga-pinga.
Ha?
hehe..
Berdosa mengumpat mak.
Hiks.

Thursday, May 14, 2015

Di Akhir Nanti.

sambungan dari part 1.

"Tolong replace tempat aku. Wana bersalin petang tadi" Akhiri Razak ditalian. Ishak pandang kalendar di dinding biliknya. Rasanya minggu tersebut memang dia off dari turn Tandem Pilot. Dan sebelum subuh, dia memecut ke Bukit Jugra.
"Pernah paragliding sebelum ni?" Bualnya bagi mengelakkan keadaan menjadi kekok sebelum take off.


Perempuan dihadapannya bermasam muka dan menggeleng. Memang jelaslah muka tak berminat untuk berbual dengan lebih panjang. Alah, bukan nak mengorat pun. Ramai lagi awek cun dia boleh jumpa sejak ada lesen instructor ni.
Setakat macamni, yang macam baru lepas hilang ayam, dan berangin sepoi-sepoi jiwa harini tu, banyak di market. Bertabahlah untuk tempoh 30 minit di atas paras ketinggian 300 meter dari aras laut nanti. Ataupun, dia pendekkan menjadi 10minit mungkin. Tapi, terlalu jahat pula untuk itu.
Sebaik landing, dia tidak menawarkan diri seperti sebelum ini untuk membuka harness pada awek tadi.
Peduli. 

*    *    *

Letak saja pinggan di meja cafe tersebut, dia pandang untuk kali ke tiga.
Eh, memang sah 'awek hilang ayam' haritu.
Masih dengan muka mencuka seperti haritu.
Harap dia tidak cam.

Tuesday, May 5, 2015

Di Akhir Nanti.

Harini, kita cerpen. 
Cerpen sebab abang kawasan dah buat kacau di kawasan ni. 
T_T
Habis lari potensi.

"Kau pergi office Danaharta" Ishak menyerahkan duty roster pada Hakimi.
"Apa kes?"
"Bumbung bocor. Aku syak laluan aircond bocor tu" Ishak kembali ke tempatnya. Kalau ikutkan, memang turn nya dan Hakimi hanya standby sahaja. Mengingatkan kembali 'orang Danaharta' makan bersama  oranglain, mematikan semangatnya untuk melihat tingkat Danaharta sekalipun. Dan dia memang selalu elak makan di waktu 'beliau' makan. Kalau tertembung memang dia akan buat-buat buta lalu pengsan keluar buih putih kat mulut. ok. tipu.

Muncul sahaja Hakimi dari balik cermin, dia pura-pura bertenggek di meja Hakimi. Nak juga tahu kisah di tingkat Danaharta.
"En Yusof dah luluskan ke, cuti aku minggu depan?" Mata Hakimi masih di buku log laporan maintenance. Tekun menulis.
"Aku tak perasan pula. Cuti kahwin ke?"
"Kahkahkah. Kalau Najwa sanggup bagi diskaun, esok aku dah kahwin. Kenduri doa selamat sikit. Adik aku fly bulan depan" Hakimi bangun membawa buku log ke almari kabinet. Ishak masih di mejanya. 
"Badminton petang, ni?" Terus teringatkan tournament dengan TNT akhir bulan nanti. Banyak skill yang masih belum di try and error.
Ishak masih disitu. Membelek2 fail daftar barang masuk termasuk laporan bulanan pemeriksaan panel papansuis.
"Hak?"
"Oh ya Hak. Danaharta tu office budak yang kau selalu usha.. " Belum habis ayat Hakimi, Ishak menarik kerusi terus duduk di sebelahnya.

Jadi?
bersambunglah kira-kiranya..

Tuesday, April 28, 2015

Pendandan.

Ada i cerita, i dimestikan menjadi penggubah secara rasminya untuk familyku?
Pun taktahu sejak bila. Sebabnya bukanlah seorang yang kreatif pun. 

Lagipun, saya adalah orang yang 'harga mahal-mahal'
'harga mahal-mahal' kat sini bermaksud, orang lain, boleh je daki gunung Kinabalu guna kasut brand BATA. Tapi, i nak juga cari Columbia hiking. Orang lain boleh je pakai sandal sarung pasar malam dan beg sekolah naik Nuang. Tapi, i nak juga sandal teva serta beg Deuter. Nampak tak, kat situ?

'harga mahal-mahal' bukanlah high maintenance kat sini. Barang-barang yang dibeli adalah sangat mahal tetapi memuaskan hati sendiri. Tapi, bukanlah semua i cari yang mahal. Masih cari baju pasar malam jalan TAR pun. (Err..sila jangan bangkit harga langsir haritu. Tumbuk karang)

Pun begitu, semua tetap tabah dan sabar untuk memenuhi selera i. Masih bayar juga apa-apa keperluan untuk dulang hantaran. Asalkan siap. 

Terkini, i siapkan dulang hantaran adik majlis 2 Mei/30Mei.
Memang i berkeras taknak buat. Sebab memanglah tak reti buat pun. Beli bunga dah siap rantai. Beli riben dah siap berbatu. Beli kertas racik. Padahal, orang yang jaga kos, akan DIY saja semua tu. 

Tapi apakan daya, beliau sudi buka dompet untuk membayar barang-barang yang i ambil di Sayang You itu. 

Bertabahlah engkorang dapat kakak yang sangat 'mahal-mahal' ini.

Tuesday, April 14, 2015

Mimpi Yang Serupa.

Kau pernah tak, tengah jalan-jalan, tiba-tiba ternampak seorang yang korang kenal sangat yang dah lama tak jumpa lepastu terus pergi peluk dia?
Saya?
Pernah.

Depan Restoran Insaf, Jalan TAR, 2009.
Dari jauh saya nampak kelibatnya jalan bersama ibunya. Begitupun i. Masa sedang mencari barang persiapan wedding kakak. Dan, syukurlah dia melambai. Maksudnya, tak salah orang. Kami mendekat, bersalam dan berbalas pelukan. Memang lamanya tak jumpa. 
"Lama takjumpa, kan?" Soalnya yang saya betul-betul terlupa namanya.
Saya angguk bersetuju.
"Last sekali masa di Sintok" Ingatnya.
Saya terdiam kemudian. Berundur ke belakang setapak.
Sebenarnya aku macam tak pernah sampai Sintok pun.
"Ok, lah aku nak kena gerak nih" Saya dah mula rasa macam, eh, aku kenal ke tak, orang nih?

Masalahnya sekarang, ini  dejavu ke macamana? Sebab, bukan kau seorang macam pernah jumpanya, dia pun pernah jumpa kau.

Friday, April 10, 2015

Kentut (Part 2).

Ok, mesti korang dah baca tentang entry memilih baju para-para sakura pengantin tu kan? ini adalah lanjutan untuk berfikir secara kritis bagi pemilihan warna tudung pula. Sila hayati dan bertabahlah seorang diri.

Adik bongsu saya, oh. Belum beri nama padanya.
Memperkenalkan Sarah sebagai adik bongsu saya yang hijabister yang shawl labuh sampai lutut pun, dia boleh lilit kasi singkat itu. Dia bukan seorang color block, namun begitu sepatutnya dia harus ikuti fesyen semasa.

Satu hari, Saffiyah bawa Sarah masuk bilik saya. Ingatkan nak share secret ke, pebenda ke, maklumlah, beza kita yang 13 tahun ni mana nak share sangat kisah boifren-tak-matang aka muda remaja dengan kita. Paling koman pun kisah-cinta-bestfriend-forevernya tetap sampai ke telinga saya melalui Saffiyah sebab kadangkala Saffiyah pun kebuntuan nak kasi nasihat. Begitu.
Hoih, panjang berjelanya introduce Sarah kat korang eh.

Pada awalnya, saya memilih untuk guna warna kelabu sebagai shawl/tudung matchkan dengan jubah biru kekelabuan tersebut. Tapi, Saffiyah nak purple pink. Manakala Sarah nakkan warna-warna orang muda. Ok, then.
Kakak pun tak kisahlah kamu nak kaler apa wahai adik-adik. Kakak ikutkan saja.
Lalu.
Dibilik tersebut.
"Mana match tudung purple pink" Rujuk Sarah pada cadangan Saffiyah.
Itu color block, dik. Boleh je nak gunanya. Namun, disebabkan Sarah bukanlah color block punya type, sekeras hati ditentangnya. kekekeke..
"Ok. Habis, korang nak warna apa nih?" Celah saya yang hati 95% pada kisah bersiri Time Slip Dr Jin.
"Apa kata kita pakai warna kelabu?" Bagitau Sarah selepas saya meletakkan Tab ke tepi dan membawa fokus dari Time Slip Dr Jin kepadanya.

Mari tumbuk perut Sarah!

Tuesday, March 31, 2015

Pada Zahir Yang Tertulis.

"Hemoglobin adik rendah" Terang nurse tersebut sejurus menitiskan setitis darah saya ke dalam secawan cecair apapun tak tahu.
Eh, takkan lah.
Selalu ok je saya bagi buku merah.

Kau tahu macamana perasaan sedih itu, apabila nurse taknak ambil darah kau?
Rasa dia macam, darah kau tak layak sangat.
Lalu menangis betul-betul sedih.
Dalam kereta arwah abah, kau menangis macam kena rotan.
Lepastu arwah abah pergi singgah farmasi pergi beli supplement untuk iron dan letak atas meja tak bagitau pun suruh makan sebab beliau tahu kau nak telan sebiji pil pun macam nak keluar semua isi perut.

Di tepi traffic light kelihatan seorang lelaki tua berjalan dari kereta ke kereta. By the time dia berjalan ingin menghampiri kereta kau, lampu terus hijau dan kereta belakang terus honk.
Sedih tak?

Dalam perbarisan, maksud i, nak order di Mali's Corner, kau kena beratur. Kat situ, ada ramai juga makcik/pakcik yang datang meja ke meja jual tisu. Perkara paling sedih adalah, kenapa pakcik/makcik tu dah lansung tak nak lalu sebelah kau walaupun dia berhenti setiap meja. 
Sedih, ok?

Rasa macam,
kenapa?
Balik rumah, i menangis.

Ok, kucing-kucing sekalian, mari datang sini. T_T

Monday, March 23, 2015

Yang Terpilu.

Tepi-tepi.
I nak cerita.
*Sambil buang sawang dan habuk*
Betullah kata orang. Kalau taknak rumah berhabuk, jangan berumah di kawasan laluan lori.
Eh, macam ada kaitan sangat dengan blog ni. behehehe..


Ada sesetengah orang, 
dia tak terfikir macamana kita fikir.

I seorang yang super duper panik punya type. Sekali panik tu agak-agak tetiba boleh sampai Krabi jam-jam tu juga. Macamtu. Tak kisahlah masa tu tiket berkali-kali ganda asalkan i rasa panik i tersembuh dengan cara begitu. Oleh itu, marilah hayati kisah panik gila i ini dengan penuh keinsafan dan rasa nak lempang diri sendiri. T_T

IOI Mall, Putrajaya. Ahad.
Pada satu hari yang ceria, sesubuh pagi ahad, i drive ke I0I mall dengan harapan tidak kecewakan ahli pasukan. So, game lebih kurang habis pukul 4 petang macamtu tambah tolak makan, beronggeng, cuci mata segala. Pukul 4 petang, i dapat call, bunda minta i call cousin yang baru berpindah dari Pulau Indah Klang ke Sg Besi sebab bapa cousin telefon bunda minta tolong anaknya pindah. Jadi, kita pun pergilah drive ke Sungai Besi sebelum cousin bagitau dia masih di Pulau Indah angkat barang naik lori.
Fine. Kita menujulah balik ke rumah sendiri.

Menjelang jam 6 petang dan i masih sikit kilometer menghampiri rumah, cousin call bagitau sudah sampai di Sungai Besi dan tiba-tiba azan Maghrib berkumandang. Memang baliklah rumah dulu pasal dah azankan?
Cousin call kemudian suruh tapaukan makanan 15 bungkus.
I diam.
Maksudnya disitu, sudah ada kakitangan untuk hangkut baranglah kan?

i sampai rumah cousin lepas siap tapau makanan pukul 9 lebih malam begitu.
Ada 10 kotak sahaja barang cousin.
Bawah apartmentnya banyak kedai makan.
Esoknya Isnin, i kerja manakala dia dan suami cuti.
I datang jauh kot, dari rumah.
dan sebenarnya dia ada kakitangan 15 orang tenaga lelaki untuk angkat 10 kotak pakaiannya daripada i tenaga perempuan yang kalau angkat berat sikit terus demam 2 hari.
Nampak tak, cerita kat sini?
Ok, pahala i habis disini sebab dah cerita.
T_T

Monday, March 9, 2015

Hal Yang Terlupakan.

Jejak sahaja tanah Banting, jam di dashboard menunjukkan lagi 5minit ke pukul 10 pagi. Ok, baguslah sebab janji pun pukul 10 pagi. Haruslah tepat sebab saya tak suka tunggu orang, jadi harap semoga janganlah terlalu lewat walaupun kadang-kadang tidak sengaja lewat.
"Aku naik office. Kau jenjalanlah dulu pekan Banting pergi breakfast ke. Tak makan lagi, kan? Nanti dah settle kerja, aku roger. Mungkin pukul 3 baru habis." Pesan saya dengan harapan dia taklah bosan menunggu mesyuarat terancang saya yang mungkin habis lewat petang. 
"Ok" Dia menurunkan saya sebelum kereta bergerak menuju ke destinasi entahlah mana-mana.

4.00 petang.  
"Sorry-sorry. Habis pukul 4. Makan kat mana tadi" Soalan ini lebih kepada, nak pergi makan sebab lapar sebab bagi settle semua kerja padahal lupa tak makan tengahari lagi.
"Aku tak makan pun. Dompet tertinggal kat office"
Astaghfirullah.
"Kenapa tak call, bagitahu?"
T_T

Tuesday, February 24, 2015

Mabuk.

Dari saya meninggalkan kereta hinggalah melepasi depan gerainya. Butir mata tu, tak boleh keluar terus?
Terganggu betul. Nasib tiada batu besar dan jalan masih pandang tanah. Kalau tak, mampu tergolek dok juga..bhaha..

"Takpe, barang ni ayah El bawa keluar naik motor nanti. Kesian pula tengok beg lagi besar dari orang nak bawa. Ha jalan keluar dulu" Saya pandang mukanya yang asyik menyusun paket ke dalam beg besar. Ayah El yang saya rasa macam sebaya aku ke, entah muda lagi agaknya.
"Ha naik motor sekalilah, boleh?" Minta saya. Lebih kepada yelah, sebab beg besar kot dia nak hangkut guna motor, mau juga motor yang tergolek dok.
"Huisssh. Jangan. Nanti ada orang kampung cemburu"
Sangatlahkan?
Eh. Pakcik kan? Pak Saudara. Pak Saudara rapat kot. Belah arwah abah. Boleh salam. Boleh jadi wali, kan?
T_T

Tuesday, February 10, 2015

Pelajaran 2 : Saksi.

Ogos 2014
Rimas tau main ambil-ambil tempat orang macamtu. Muka saya, memang tarik habis. Cuma tahan je hati dari bersuara. Usai melipat sejadah, dia memandang saya. Sudah tahu saya paling pemalas nak bercakap dengannya, lagi nak ajak bersembang. Demi membaca air muka saya, dia meneruskan lipatan telekungnya. Malas nak cerita kenapa saya pemalas nak sembang dengannya. Anggap saja malas. ok. lupakan.
Jadi, bagai dijanjikan pada waktu yang sama, dia akan datang mengingatkan waktu-waktu saya terleka. Namun kadangkala ternampak terkantoi di situ apabila beria dia mengajak, macam nak pergi bank cucuk-duit-di-atm-dah-gayanya, sampai satu office pun tahu. Dan itulah paling saya tak suka! nak pergi, tak perlulah kocoh-kocoh. Dalam surau pun, sebolehnya taknak buka lampu semua mentol. Cukup tempat sujud saja. Ok, dah mengumpatlah nih.

Masjidil Haram/Disember 2014

Sejadah, kami hamparkan di lantai marmar. Diluar kawasan bercarpet. Kami hanya lewat 10minit dari kebiasaan. Dan kerana menyedari itu adalah tanah Haram, masing-masing kunci mulut.
"Tau tak, semalam kak Ha terdetik apa?" Soal saya sejurus Safiyyah menutup Qur'annya.
Safiyyah geleng.
"Semalam, kak Ha rasa, kan best kalau dekat dengan rak Quran. Tak perlu bangun lalu tempat kena curi. Dan, harini, tempat kita, betul-betul sebelah rak Qur'an" Terang saya pada Safiyyah yang saya tahu, dia tak selesa berubah-ubah tempat.
"Hari-hari kita berubah tempat.. Esok, kita keluar awallah sikit" Getus Safiyyah.
"Fiyyah. Tahu tak, kenapa kita mesti selalu solat berubah tempat?" Soal saya. Kerana saya pernah rasa tidak selesa semasa tempat solat saya di ambil orang.
"Supaya, pada akhirnya nanti, kita punya ramai saksi. Tempat kita sujudlah yang akan jadi saksi di akhirat nanti" 
Safiyyah ketap bibir. 

Monday, February 9, 2015

Yang Tertulis di Takdirnya (Part 2).


When Allah withholds, He is actually giving
(instagram @islamroad)

Saat jam di dashboard membundar pada angka 8 pagi, tazkirah hampir ke penghujung. Laluan biasa masih seperti awal tahun yang lalu. 
Nanti i sambung..

Tuesday, January 27, 2015

Kedua.

Haha..
Dalam mengejar dateline 7 hari untuk report kes. Maklumlah, kes 22hb. Betul-betul tak sempat dateline 23hb dan no 69. Dapat missed call bank baru paksa sempatkan juga; 
eh, aku tak bayar kereta dan 69. Berlari 4 x 100 meterlah pergi bank bayar. Raksasa tiba-tiba muncul depan meja. Macam gorgon hijau. Eh, bukan hijau. Itu Incredible hulk. Eh, tak kisahlah.

eh, Ok bye nak siapkan slide. Lusa ada orentasi dan slide pun tak buat lagi sebab kena guna template baru. Yer, la. Gorgon minta slide untuk dia sekali untuk 9 feb dan 29 Jan.

Salam.
nanti i update semula ye kesayaman.

Monday, January 19, 2015

Kentut.

Sesubuh pagi, saya menerima panggilan dari Adra. 
"Awak macamana? Hizam sudah call?"
Prihatinnya cukup buat saya terharu. 
"Belum. Tapi saya ternampak status whatsApp dia kelmarin" Masih teringat, saat saya menekan icon WhatsApp sebab teringatkan arahan kasut getah di email petang Jumaat.

Ini memang main terjun je sebetulnya. Saya lansung tak beritahu sesiapa. Kata kerja amal. Memang tiada siapa pun yang tahu melainkan saya dan Adra. Lagipun Adra yang uruskan dengan pihak BOD. Senang sajalah. Kasi nama dan pergilah membawa kasut Phua Chu Kang sambil berdoa diri sendiri senantiasa selamat walafiat memandangkan diri seorang diri memperjudikan diri-serba-kontot-lagi-kekurangan-tenaga-yang-kalau-buat-kerja-berat-sikit-terus-demam-2hari-pergi-mewakili jabatan. Berani mati?
Tawakal sajalah, kan? Allah kan ada. InsyaAllah.

Nama Hizam tertera di skrin telefon saya. Dalam mode standby ni, haruslah kita sentiasa bersedia dengan segala kemungkinan. Selesai menerima arahan, terasa was-was betul. Lekas-lekas saya hubungi Adra. Macamana dengan e-kehadiran nanti memandangkan saya tiada di office. Nanti memanjang TIDAK HADIR pada sistem kehadiran online karang, pengsanlah.
"Saya uruskan nama ke kementerian saja.. yang lain-lain, awak buat sendiri!" Terang Adrawani pendek. 
Memang kentut, lah kan?
Baik tak payah jadi AJK macamtu.
Ceh!

Monday, January 12, 2015

Pastel dan Kegemaran.

Saya ada beberapa warna kegemaran. Kegemaran itu bermaksud ada beberapa helai baju warna yang sama, tudung warna yang sama serta kekerapan mengulang warna yang sama. Macamtu. Sampaikan, bila lalu sahaja di mana-mana tempat, mesti member akan cakap;
"Eh, warna favorite Ha, lah."
"Tu warna Ha suka."
"Ni, warna Ha."

Sampaikan, baju raya korang semua pun kena guna warna favorite i. Sorry guys. Jadi, di suatu hari, kak Najiha bertanyakan warna theme kita untuk majlis Sallehuddin Mei ni. I penuh confident pun memilih biru langit campur kelabu (atau boleh google glaucous) begitu. Bolehlah kita melaram shawl pink. Saffiyah lekas-lekas menentang.
"Alaa.. itu warna favorite kakak. Pilihlah warna orang muda sikit"
Ok, lah. Fine. Tak kisahlah sebab, i memang pem pastel orangnya (sejak usia i bertambah-tambah ni, i dah sedikit kurang-warna-terang-benderang-dan-super-hot-peri-peri) Asalkan bukan yang striking, akak okey je.
"Ok. Yah nak warna apa?" Soal saya. Beralahlah sebab raya haritu korang semua kena pakai warna coklat kekelabuan.
"Warna grey"
Ok. Baguslah. Saya senyum. Warna selamat tu.
"Campur sikit biru lembut" Tambah Saffiyah.
Saya pandang Saffiyah. Ada rasa nak tumbuk perut Saffiyah?
Grr..


Kita sebut warna yang samalah maksudnya!

Friday, January 2, 2015

Dari KLIA ke Jeddah.

Tahap bosannya apabila berkurung dalam pesawat yang memakan masa 8 jam perjalanan itu, saya isikan dengan memerhatikan seorang lelaki yang asyik bermain dengan handphonenya. Atas flight pun busy juga, bang?  Macam, lah ada signalnya kot. Roaming agaknya, fikir positif saja. Saffiyah di sebelah masih rancak bersembang dengan cikgu bersara di sebelahnya.
"Yang ni, untuk apa ya..?" Saya tanya diri sendiri. Diri sendiri saja. Pun perlahan intonasinya. Sambil tangan memegang pemegang apa entahlah yang tercantum di kerusi hadapan saya. 
Tak sangka pula;
"Itu tempat letak cawan" Lelaki yang asyik memegang Iphone td bersuara memandang saya.
Eh? Saya diam. Terkejut. Habis, kau nampaklah i usha tadi. Cit! Kantoi.
Dan, sebahagian masa 6 jam seterusnya terisi dengan bersembang dengan lelaki-yang-saya-pun-lupa-tanya-nama-dia. bahahaha..

Kawan-kawan, saya share kan Panduan, Keperluan untuk Mengerjakan Umrah di sini. Boleh klik untuk rujukan, ya.

Saman.

Masalah, lah yang menjadikan kita double triple superman, ultraman, catwomen, batman, chunLi, keluangman, tiongman dan tomatoman. Tanpa masalah, kita tak belajar sesuatu. 

Dan,
Selamat datang Port Folio baru bersama 2015.
Sila bertemu saya dalam sesi kemalangan melibatkan elektrik.


Kes pertama 2 Januari 2015.
Flashover 33kV.
Pergi menangis, 

kesayanganmu,
sobs.